Scurt istoric

Istorie Martie 29, 2014

A fost construita in anul 1813 de catre boierul cu dare de mana Cantacuzino-Pascanu, la staruinta ieromonahului Pafontie sau Pafnutie (cel mai probabil un nepot al boierului).

Intr-o schita istorica intocmita decatre  istoricul Mihai Costachescu, fiul preotului Costachescu ce a pastorit sufletele din parohia noastra, satul apare mentionat la inceputul sec. xv, pe vremea lui Alexandru cel Bun.  Inrt-un zapis din 28 ghenarie1665, Vasile Ureche, fecior lui Gligorasco Ureche daruieste o parte din mosia Goesti armasului Ionascu. Apare ca martor preotul Toader din Frateni. Trebuie mentionat ca in acea vreme dealurile din preajma erau acoperite cu codrii Carligaturii, si in curaturile izolate ale mosiei Goesti erau cateva mici asezari precum Frateni, Goesti, Uristati (vrastati), Brezila.

Referitor la cultul din acel timp putem mentiona ca se savarseau slujbe intr-o bisericuta din lemn, cel mai probabil asezata tot pe locul in care-i biserica de astazi.

Acutala biserica are forma de nava , cu abside, avand pridvor (adaugat prin anul 1984), pronaos, naos si sfantul altar, deasupra pronaosului fiind si cafasul. Biserica se remarca printr-o arhitectura , desi simpla, foarte trainica, (zidul are o grosime de aproxim. 1-1,2m, facut din piatra, nisip si var). presupunem ca biserica a fost partial pictata, insa in anul 2000 ea a fost pictata in intregime, asa cum se vede si astazi.

Catapeteasma se remarca in mod clar nu numai prin vechimea ei (se mentioneaza ca ar fi pictata la 3 ani dupa ctitorirea bisericii – 1816), ci si prin finetea , gingasia si eleganta cu care a fost lucrata si pictata .

Asezarea strategica a bisericii, in centrul satului, langa scoala si fostul spital, arata grija deosebita ce o purtau inaintasii nostri pentru viata duhovniceasca , stiut fiind ca nu se poate vorbi separate de suflet, intelect sau trup, ele fiind intr-o armonie desavarsita, asa cum le-a lasat Dumnezeu, armonie la  care inaintasii, cum ziceam, tineau foarte mult (biserica-scoala-spital toate in centrul satului). Din orice colt ai privi, vezi biserica si auzi chemarea colopotului. In afara de alte constructii, in curte se afla si mormintele a doi preoti (pr.Constantin Nica din perioada interbelica, mort la 28 ani, si pr. Andrioae Aurel ce a pastorit circa 40 ani aici), tot in curte , cu ocazia unor lucrari s-au gasit si osemintele unor ostasi cazuti in al doilea razboi mondial (cel mai probabil) si care au fost inhumate crestineste.

Dupa cei doi preoti amintiti, au mai pastorit aici pr. Handragel Ermil, pr. Paltinel Gheorghe, din anul 2002 pana in 2013 luna a VIII -a  pr. Ursache Petru, in prezent fiind pr.Agavriloaei Ciprian.

Mentionez ca aceste succinte date despre parohia noastra sunt luate dintr-o monografie intocmita in anul 2006 de catre doamna preoteasa Ursache Marinela, date care au menirea sa contureze atat vechimea satului si implicit a sfintei biserici (ca locas), cat si trairea inaintasilor in credinta crestin-ortodoxa . Noi astazi nu facem decat sa ducem mai departe “zestrea” lasata de ei, sperand sa fim cel putin la inaltimea spirituala a lor.